Τοπική Κουζίνα

Ανακαλύψτε την Σπάρτη / Τοπικά Προϊόντα

Περιγραφή

Η μαγειρική στην περιοχή της Σπάρτης (και γενικότερα της Λακωνίας) έχει δεχτεί σημαντικές αλλαγές με το πέρασμα του χρόνου. Διατηρούνται όμως ζωντανοί πολλοί παραδοσιακοί τρόποι για τη συντήρηση των τροφίμων, όπως το παστό χοιρινό (σύγλινο) με πορτοκάλι.

Στα χωριά του Πάρνωνα αποξηραίνουν ακόμη τα άγρια χόρτα, τα οποία χρησιμοποιούν το καλοκαίρι. Οι νοστιμότατες ελιές διατηρούνται με διάφορους τρόπους. Φτιάχνονται τσακιστές, χαρακτές, παστολιές (θρούμπες) και νερολιές. Η παρασκευή και η διατήρηση των ζυμαρικών (ξινός και γλυκός τραχανάς και χυλοπίτες) είναι διαδεδομένες σε όλα τα χωριά. Την παραμονή των Χριστουγέννων, οι νοικοκυρές φτιάχνουν λαλάγγια ή λαλαγγίδες. Σε άλλα χωριά του Ταϋγέτου τα φτιάχνουν την παραμονή των Φώτων. Τα Χριστούγεννα ζυμώνουν το χριστόψωμο και το Πάσχα φτιάχνουν τα λαμπροκούλουρα, τα κουλουράκια αμμωνίας και μαγειρεύουν μαγειρίτσα και αρνάκι στο φούρνο με φρέσκια ρίγανη. Φτιάχνουν τα παραδοσιακά γλυκά και συγχρόνως δοκιμάζουν ποικιλία άλλων συνταγών. Το Πάσχα θα φτιάξουν γαλόπιτα, ένα γλύκισμα στο οποίο αξιοποιείται το άφθονο γάλα και τα αφγά που υπάρχουν αυτή την εποχή. Οι δίπλες, που φτιάχνονται και σε άλλες περιοχές της Πελοποννήσου, συνοδεύουν τα χαρμόσυνα γεγονότα της ζωής: τους γάμους, τα βαφτίσια και τις ονομαστικές εορτές. Στο γάμο, τον κουμπάρο που θα στεφανώσει το νέο ζευγάρι θα τον καλέσουν με δίπλες. Χαρακτηριστικός είναι ο τρόπος που τις προσφέρουν: τις τοποθετούν μέσα σ’ ένα μεγάλο πανέρι, τις στολίζουν με κουφέτα και τις ραίνουν με άνθη.

Στο Δήμο Σπάρτης λειτουργούν αρκετά αρτοποιεία, ενώ παραδοσιακοί φούρνοι (πριν από το 1940) υπάρχουν στο Ξηροκάμπι, στο Καστόρι και φυσικά στη Σπάρτη. Οι φούρνοι παράγουν πολλά αρτοσκευάσματα και εξαιρετικά παξιμάδια.

Στην περιοχή τα τελευταία χρόνια αναπτύχθηκα μικρές βιοτεχνίες που παρασκευάζουν παραδοσιακά ζυμαρικά (τραχανά, χυλοπίτες, κ.α.), με τοπικές πρώτες ύλες.

Πηγή: Εκδόσεις “Ιδιομορφή”