Τοπικά Προϊόντα

Ανακαλύψτε την Σπάρτη

Το χρυσάφι της Λακωνικής Γής. Η ελιά είναι ένα από τα κύρια προϊόντα της Σπαρτιατικής (και γενικότερα της Λακωνικής) Γης. Το μικροκλίμα και το έδαφος της περιοχής ενδείκνυνται για την καλλιέργεια πολλών ποικιλιών ελιάς και την παραγωγή εξαιρετικού ελαιόλαδου. Χαρακτηριστικό είναι ότι κάθε καλοκαίρι διοργανώνεται στη Σελασία η Γιορτή Ελιάς και Λαδιού, ενώ στη Σπάρτη βρίσκεται και το ένα από τα δύο στην Ελλάδα Μουσεία της Ελιάς και του Ελληνικού Λαδιού.

Οι πορτοκαλεώνες της Σπάρτης αγκαλιάζουν την κοιλάδα του Ευρώτα και την Άνοιξη πλημμυρίζουν τον αέρα με τη χαρακτηριστική τους ευωδία. Τα πορτοκάλια, και γενικότερα τα εσπεριδοειδή, της Λακωνίας είναι εξαιρετικά, γνωστά για την ποιότητάς στην Ελλάδα και όλο τον κόσμο. «Της Σπάρτης οι πορτοκαλιές χιόνι, λουλούδια του Έρωτα άσπρισαν απ’ τα λόγια σου, γείρανε τα κλαδιά τους….» Νικηφόρος Βρεττάκος

Τα αμπέλια καλλιεργήθηκαν στην περιοχή από παλιούς καιρούς. Σήμερα, και με τις βιολογικές καλλιέργειες να κερδίζουν συνεχώς έδαφος, μικρές και μεγαλύτερες επιχειρήσεις παράγουν πολλές ποικιλίες κρασιών με αξιοσημείωτες διακρίσεις.

Μέλι παράγεται σε ολόκληρο το Δήμο Σπάρτης. Τα εσπεριδοειδή στα πεδινά, τα κωνοφόρα στα ορεινά, τα ταπεινά αρωματικά φυτά του Ταϋγέτου και του Πάρνωνα, προσδίδουν στο μέλι της περιοχής ιδιαίτερη ποιότητα, γεύση και άρωμα.

Στους ορεινούς οικισμούς του Δήμου παράγονται εξαιρετικής ποιότητας κάστανα και καρύδια, ενώ στην Άρνα διοργανώνεται κάθε χρόνο η «Γιορτή Κάστανου».

Το σύγλινο Μάνης (παστό κρέας και λουκάνικο) είναι χοιρινό κρέας καπνισμένο συνήθως με σχίνα και κέδρο, αρωματισμένο με πορτοκαλόφλουδα και διατηρημένο στο ίδιο του το λίπος (γλίνα), απ’ όπου παίρνει και την ονομασία του. Σήμερα, παρασκευάζεται και συσκευάζεται από επιχειρήσεις και κρεοπωλεία με σύγχρονες ευέλικτες μεθόδους, αλλά με την ίδια γεύση και ποιότητα.

Στα βόρεια διαμερίσματα του Δήμου, όπου το νερό είναι άφθονο, υπάρχουν εγκαταστάσεις ιχθυοκαλλιέργειας. Εκεί, από τοπικές επιχειρήσεις, παράγεται, και διανέμεται σε όλη την Ελλάδα, καπνιστή πέστροφα και σολομός εξαιρετικής ποιότητας.

Η μαγειρική στην περιοχή της Σπάρτης (και γενικότερα της Λακωνίας) έχει δεχτεί σημαντικές αλλαγές με το πέρασμα του χρόνου. Διατηρούνται όμως ζωντανοί πολλοί παραδοσιακοί τρόποι για τη συντήρηση των τροφίμων, όπως το παστό χοιρινό (σύγλινο) με πορτοκάλι.