Ταΰγετος

Ανακαλύψτε την Σπάρτη / Φυσική Ομορφιά

Περιγραφή

Ο Ταΰγετος είναι ένα από τα μεγαλύτερα βουνά της Ελλάδας, με ύψος 2.404 μέτρα. Τα όμορφα δάση της μέσης ορεινής ζώνης του, οι θάμνοι και τα αρωματικά φρύγανα στα χαμηλότερα μέρη του βουνού, οι ρεματιές με τα πλατάνια, τα φαράγγια και οι χαράδρες του είναι τα στοιχεία του τοπίου που θα γοητεύσουν τον επισκέπτη. Ψηλότερη κορυφή του βουνού, αλλά και της Πελοποννήσου, είναι ο Προφήτης Ηλίας, με το ομώνυμο εκκλησάκι που κάθε χρόνο στις 20 Ιουλίου συγκεντρώνει πολλούς προσκυνητές.

Άλλες κορυφές του βουνού είναι το Σιδηρόκαστρο (2.340 μ.), το Σπανακάκι (2.024 μ.), η Νεραϊδοβούνα (2.020 μ.), τα Γούπατα (2.031 μ.), το Κουφοβούνι (1.850 μ.), το Χαλασμένο Βουνό (2.204 μ.) κ.ά.

Οι ανατολικές πλαγιές του βουνού σχηματίζουν πολλές χαράδρες, οι οποίες τροφοδοτούν με νερό τον Ευρώτα.

Η περιοχή έχει ενταχθεί στο δίκτυο βιοτόπων Natura 2000 και έχουν γίνει σημαντικά έργα υποδομής, για την ανάπτυξη τουρισμού ήπιας μορφής (οικοτουρισμού). Επίσης, η περιοχή υπάγεται στις σημαντικές για τα πουλιά περιοχές της χώρας μας (Important Bird Areas). Η περιοχή του κεντρικού Ταΰγετου έχει προταθεί να ενταχθεί στα Εθνικά Πάρκα της Ελλάδας, ως προστατευόμενη περιοχή, με σπάνια είδη ζώων και φυτών και με τοπία και οικοσυστήματα που παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον.

Video

Στην περιοχή του Ταΰγετου διακρίνουμε πέντε ζώνες βλάστησης:

  • Οι μεσογειακοί θαμνώνες συγκροτούνται κυρίως από πουρνάρια (Quercus coccifera), αγριελιές (Olea europaea ssp. Oleaster), κουμαριές (Arbutus unedo), σχίνα (Pistacia lentiscus), ρείκια (Erica manipuliflora, Erica arborea) και άλλα είδη θάμνων και μικρών δέντρων.
  • Ορεινή ζώνη – δάση Κωνοφόρων που σχηματίζονται βασικά από δύο είδη Κωνοφόρων: το Ελληνικό έλατο (Abies cephalonica) και τη Μαύρη πεύκη (Pinus nigra).
  • Υποαλπική ζώνη: Τελειώνοντας τα δάση, σε ύψος πάνω από 1600-1700 μ., αρχίζουν τα γυμνά λιβάδια και οι βραχώδεις σχηματισμοί, όπου δεν φυτρώνουν δέντρα ή μεγάλοι θάμνοι, παρά μόνο μικρά φυτά, συνήθως πολυετή.
  • Αλπική ζώνη: Αρχίζει περίπου στα 2000 μ. και φτάνει ως τις ψηλότερες κορφές του βουνού. Στη ζώνη αυτή δεν αναπτύχθηκαν ποτέ δέντρα.
  • Αζωνική βλάστηση των ρεματιών: Στις ρεματιές και στα φαράγγια, που το κλίμα είναι πιο δροσερό, αναπτύσσεται μια ιδιόμορφη βλάστηση που δεν επηρεάζεται τόσο από τη διαφορά υψομέτρου. Κυρίαρχο είδος είναι το Πλατάνι (Platanus orientalis), η Μυρτιά (Myrtus communis), ο Κισσός (Hedera helix) και η Λυγαριά (Vitex agnus – castus).

Η χλωρίδα του Ταΰγετου είναι εξαιρετικά πλούσια και περιλαμβάνει περισσότερα από 1.000 είδη φυτών. Aπό αυτά, 33 είναι ενδημικά της περιοχής. Ξεχωρίζουν η Ακουιλέγια του Ταΰγετου (Aquilegia ottonis ssp. Taygeta), o Αστράγαλος του Ταΰγετου (Astragalus Taygeteus), η Γιουρινέα του Ταΰγετου (Jurinea Taygetea), η Καμπανούλα (Campanula topoliana ssp. Cordifolia) και το Υπερικό του Ταΰγετου (Hypericum Taygeteum). Υπάρχουν επίσης πολλά ορχεοειδή, κρόκοι και καμπανούλες.

Σήμερα το βουνό φιλοξενεί 19 είδη θηλαστικών, όπως η Αλεπού, ο Λαγός, ο Σκαντζόχοιρος, το Κουνάβι, η Νυφίτσα και ο Ασβός, και ίσως το Τσακάλι.

Από τα 87 είδη πτηνών που έχουν καταγραφεί, ξεχωρίζουν αρπακτικά, όπως ο Φιδαετός, η Γερακίνα, ο Χρυσαετός, ο Σπιζαετός, αλλά και πλήθος άλλων πτηνών, όπως κίσσες, κοτσύφια, δρυοκολάπτες, φάσες κ.ά.

Στον Ταΰγετο έχουν, τέλος, καταγραφεί 100 είδη πεταλούδας, με ένα ενδημικό (Polyommatus menelaos).

Μια χαράδρα με ασβεστολιθικές πλαγιές, που σχηματίζει βαθιά τομή στον Ταΰγετο, καταλήγει κοντά στο χωριό Τρύπη.

Εδώ βρίσκεται το αναρριχητικό πάρκο του ΕΟΣ Σπάρτης, καθώς οι απότομες πλαγιές της Λαγκάδας προσφέρονται ιδιαίτερα για τους τολμηρούς αναρριχητές. Καλύτερη εποχή για αναρρίχηση θεωρείται το διάστημα από τα μέσα Μαΐου ως τα μέσα Οκτωβρίου. Ο προσανατολισμός των πεδίων και το υψόμετρο (800 μ. περίπου) δημιουργούν ευχάριστες συνθήκες αναρρίχησης ακόμη και το καλοκαίρι.