Σπάρτη

Ανακαλύψτε την Σπάρτη / Δημοτικές Ενότητες

Περιγραφή

Η σύγχρονη Σπάρτη, πρωτεύουσα του Νομού Λακωνίας είναι χτισμένη στις ανατολικές υπώρειες του Ταϋγέτου, στην ευρύτερη περιοχή της κοιλάδας του Ευρώτα. Βρίσκεται στην ίδια θέση με την αρχαία πόλη. Η πεδιάδα που απλώνεται γύρω της είναι κυρίως καταπράσινη από ελιές και πορτοκαλιές. Στα νοτιοδυτικά υψώνεται το όρος Ταΰγετος με τις πανύψηλες κορυφές και την άγρια ομορφιά του. Στα ανατολικά της πόλης βρίσκεται η οροσειρά του Πάρνωνα κατάφυτη.

Οι απαρχές της σύγχρονης Σπάρτης τοποθετούνται στις 20 Οκτωβρίου 1834, όταν ο βασιλιάς Όθωνας υπέγραψε το διάταγμα για την οικοδόμησή της.

Η Σπάρτη παραμένει και σήμερα μια πόλη με καλή ρυμοτομία, δενδροφυτεμένους, φαρδείς δρόμους και μεγάλες πλατείες, ενώ πολλά από τα παλιά κτίρια της διατηρούνται σε άριστη κατάσταση. Αποτελεί το οικονομικό, διοικητικό και πολιτιστικό κέντρο της Λακωνίας. Στο κέντρο της σύγχρονης πόλης εντυπωσιάζει τον επισκέπτη η μεγάλη πλατεία, στην οποία δεσπόζει το επιβλητικότερο νεοκλασικό της Σπάρτης, το Δημαρχείο, κτίριο του 1909.

Το ένδοξο παρελθόν της και η κοντινή απόσταση από το βυζαντινό Μυστρά τραβούν την προσοχή πολλών επισκεπτών καθιστώντας την αξιόλογο τουριστικό προορισμό.

Το όνομα της Σπάρτης είναι παγκόσμια γνωστό λόγω της μακραίωνης ιστορίας της. Ακόμα και σήμερα αποτελεί σύμβολο ηρωισμού και αυτοθυσίας αλλά και του λιτού τρόπου ζωής.