Σαϊνοπούλειο Αμφιθέατρο

Σημεία Ενδιαφέροντος / Πολιτισμός

Περιγραφή

Το Σαϊνοπούλειο Αμφιθέατρο βρίσκεται στο 5ο χλμ. της Εθνικής Οδού Σπάρτης-Καλαμάτας εντός του ομώνυμου πάρκου. Κάθε καλοκαίρι λαμβάνει χώρα το «Πολιτιστικό Καλοκαίρι», μια σειρά πολιτιστικού ενδιαφέροντος εκδηλώσεων που περιλαμβάνει θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες και άλλα ανάλογα δρώμενα.

Το Πολιτιστικό Καλοκαίρι ξεκίνησε το 1988, όπου έγιναν και τα ανεπίσημα εγκαίνια του θεσμού και του Αμφιθεάτρου με την παιδική χορωδία της Βιέννης. Το 1990 έγιναν τα επίσημα εγκαίνια με μελοποιημένα ποιήματα του κατ’ εξοχήν Λάκωνα ποιητή και ακαδημαϊκού Νικηφόρου Βρεττάκου.

Έτσι, έκτοτε και μέχρι σήμερα στο Σαϊνοπούλειο διοργανώνεται κάθε καλοκαίρι κύκλος πολιτιστικών εκδηλώσεων με την επωνυμία «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ». Για το σκοπό αυτό έχει οριστεί με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου Καλλιτεχνική Επιτροπή για την επιλογή και επιμέλεια των εκδηλώσεων. Από την ορχήστρα του θεάτρου έχουν περάσει οι μεγαλύτεροι καλλιτεχνικοί οργανισμοί της χώρας μας και σημαντικοί του εξωτερικού,  καθώς και τα μεγαλύτερα ονόματα του θεάτρου και της μουσικής.

Video

Ενδεικτικά αναφέρονται το Εθνικό Θέατρο, η Εθνική Λυρική Σκηνή, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου, η Καμεράτα Φίλων Μουσικής του Μεγάρου Αθηνών με σολίστ τον Λεωνίδα Καβάκο, το Κρατικό Μπαλέτο της Όπερας της Οδησσού, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, η Ορχήστρα Χρωμάτων, η Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ κ.ά. Επίσης, η Άννα Συνοδινού, η Λυδία Κονιόρδου, ο Μάριος Φραγκούλης, η Άλκηστις Πρωτοψάλτη και πολλοί άλλοι.

Από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του θεάτρου ο τέως Δήμος Σπάρτης ενστερνιζόμενος την μεγάλη προσφορά του Σαϊνοπουλείου στον πολιτισμό, ήταν ο βασικός συνδιοργανωτής.   Συνδιοργανωτές ήταν επίσης η ΤΕΔΚ (Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων), ο ΟΠΑΝΑΛ και ο τέως Δήμος Μυστρά. Στην οργάνωση μετέχει και η Πνευματική Εστία Σπάρτης.

Οι παραγωγές αυτές επιχορηγούνται από τους συνδιοργανωτές και από το ίδιο το Σαϊνοπούλειο Ίδρυμα καθώς μεγάλο μέρος των εξόδων του Φεστιβάλ καλύπτονται από τα έσοδα της ακίνητης περιουσίας του Ιδρύματος.

Πέραν των βασικών εκδηλώσεων που φιλοξενούνται στο θέατρο, το Σαϊνοπούλειο διοργανώνει σειρά παράλληλων εκδηλώσεων (κλασικής μουσικής, οικολογίας, θεατρικό παιχνίδι,  εκθέσεις) τόσο στο Σαϊνοπούλειο Θέατρο όσο και στο άλσος.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το Σαϊνοπούλειο δίνει την ευκαιρία σε τοπικούς φορείς και συλλόγους όχι μόνο της πόλης μας αλλά και όλης της Λακωνίας να παρουσιάσουν το έργο τους στο Αμφιθέατρο.

Αρκετά επίσης σχολεία της πόλης μας (νηπιαγωγεία, δημοτικά) φιλοξενούνται στο Σαϊνοπούλειο Αμφιθέατρο για να χαρούν οι μικροί μαθητές –ίσως και αυριανοί καλλιτέχνες- την ορχήστρα του θεάτρου και να παρουσιάσουν το έργο τους.

Πληροφορίες

Τηλέφωνο: +30 27310 82470, +30 27310 28878

Τηλέφωνο Θεάτρου (απογευματινές ώρες τις ημέρες των παραστάσεων): +30 27310 26261, +30 27310 28007