Πολιτισμός

Σημεία Ενδιαφέροντος

Το Μουσείο της Ελιάς και του Ελληνικού Λαδιού στη Σπάρτη έχει ως κύριο σκοπό να αναδείξει τον πολιτισμό και την τεχνολογία της ελιάς και της ελαιοπαραγωγής, που συνδέεται άρρηκτα με την ελληνική, και γενικότερα τη μεσογειακή ταυτότητα. Είναι μοναδικό στο είδος του στην Ελλάδα και βρίσκεται στην καρδιά της Λακωνίας, μιας από τις κύριες ελαιοπαραγωγούς περιοχές της χώρας μας.

Tο Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης φιλοξενεί σήμερα χιλιάδες ευρήματα από την επαρχία Λακεδαίμονος αλλά και από περιοχές του νομού Λακωνίας που δεν καλύπτονται από τις Aαρχαιολογικές Συλλογές του Γυθείου και της Νεάπολης Βοιών. Στις αίθουσες του εκτίθενται ευρήματα που καλύπτουν τη χρονική περίοδο από τη νεολιθική μέχρι την ύστερη ρωμαϊκή εποχή. Τη σπουδαιότερη θέση κατέχουν τα ευρήματα των μεγάλων ιερών της Σπάρτης. O επισκέπτης του μουσείου έχει τη δυνατότητα να θαυμάσει ευρήματα από τις σπουδαιότερες προϊστορικές θέσεις της Λακωνίας, έργα γλυπτικής από τα αρχαϊκά χρόνια έως και τα ρωμαϊκά, προερχόμενα από διάφορες περιοχές του νομού, καθώς και ευρήματα των σωστικών ανασκαφών ανάμεσα στα οποία κατέχουν εξέχουσα θέση, τα τμήματα ψηφιδωτών δαπέδων των ρωμαϊκών χρόνων από τη Σπάρτη. Τέλος, στην έκθεση του μουσείου περιλαμβάνονται λίγα επιγραφικά κείμενα τα οποία φωτίζουν μερικές πλευρές της ιστορίας της Σπάρτης.

Η Κουμαντάρειος Πινακοθήκη Σπάρτης στεγάζεται σε νεοκλασικό αρχοντικό των αρχών του 20 αιώνα , και αποτελεί δωρεά της Ντόλλης Γουλανδρή και του αδερφού της , Γεωργίου Κουμάνταρου , προς τιμήν του φιλότεχνου πατέρα τους , Ιωάννη Κουμάνταρου. Η Κουμαντάρειος Πινακοθήκη υποδέχτηκε το κοινό το 1982 και λειτουργεί ως παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης.

Το Μουσείο της Ιεράς Μητρόπολης Μονεμβασίας και Σπάρτης ιδρύθηκε το 1992, με πρωτοβουλία του Μητροπολίτη, κ. Ευσταθίου και στεγάζεται στο δεύτερο όροφο του Μητροπολιτικού Μεγάρου. Η πλούσια συλλογή του που μαρτυρεί το υψηλό επίπεδο της θρησκευτικής καλλιτεχνικής παραγωγής των πέντε τελευταίων αιώνων, αποτελείται από αξιόλογες φορητές εικόνες, δείγματα χρυσοκεντητικής και αργυροχρυσοχοΐας, λειτουργικά και ιερατικά άμφια καθώς και από μια σειρά χειρόγραφων εικονογραφημένων κωδικών.

Το πρώτο άτυπο μουσείο στην ανατολική πτέρυγα του μητροπολιτικού συγκροτήματος ιδρύθηκε από τον Γάλλο βυζαντινολόγο Gabriel Millet στα τέλη του 19ου αιώνα. Εκεί τοποθετήθηκαν γλυπτά αρχιτεκτονικά μέλη από τους ναούς του Μυστρά, ενώ στις αρχές του 20ου αιώνα η συλλογή εμπλουτίστηκε, με τη συμβολή του μητροπολίτη Σπάρτης Θεόκλητου Μινόπουλου.

Ένα καινούργιο μουσείο, το Μουσείο της Νεότερης Σπάρτης, δημιουργήθηκε από το Δήμο Σπαρτιατών και την Πνευματική Εστία Σπάρτης και φιλοξενείται στο νεοκλασικό κτήριο της Πνευματικής Εστίας της πόλης, στη συμβολή των οδών Λυκούργου και Χαμαρέτου. Το Μουσείο Νεότερης Σπάρτης αποτελεί θεματοφύλακα πολιτιστικών αγαθών, εξετάζει το παρελθόν για να φωτίσει το παρόν και να ανιχνεύσει το μέλλον της πόλης. Δημιουργήθηκε με σκοπό να καταγράφει οτιδήποτε σχετίζεται με την πόλη και να πληροφορεί κάθε νέα γενιά Σπαρτιατών, πώς δημιουργήθηκε και εξελίχθηκε η λακωνική πρωτεύουσα με την πανάρχαια ιστορία, σ’ ένα σύγχρονο αστικό κέντρο της Πελοποννήσου.

Η Αναπτυξιακή Εταιρεία Πάρνωνα-Ταϋγέτου αλλά και ο Δήμος Σπάρτης δημιούργησαν ένα μικρό μουσείο στο χωριό της Αναβρυτής, που βρίσκεται ακριβώς στα όρια της μελλοντικής χάραξης του εθνικού δρυμού. Το μουσείο στεγάζεται στις αίθουσες του παλιού δημοτικού σχολείου του χωριού και παρουσιάζει τόσο το βοτανικό όσο και το γεωλογικό πλούτο της ευρύτερης περιοχής. Ο εκθεσιακός χώρος είναι μάλλον απλός ωστόσο αποτελεί ένα σημαντικό χώρο ενημέρωσης για όσους θέλουν να γνωρίσουν ουσιαστικά την περιοχή.

Το Σαϊνοπούλειο Αμφιθέατρο βρίσκεται στο 5ο χλμ. της Εθνικής Οδού Σπάρτης-Καλαμάτας εντός του ομώνυμου πάρκου. Κάθε καλοκαίρι λαμβάνει χώρα το «Πολιτιστικό Καλοκαίρι», μια σειρά πολιτιστικού ενδιαφέροντος εκδηλώσεων που περιλαμβάνει θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες και άλλα ανάλογα δρώμενα. Μεταξύ άλλων, έχουν εμφανιστεί σε αυτό ο Νικηφόρος Βρεττάκος, η Άννα Συνοδινού, μεγάλοι θίασοι όπως του Εθνικού Θεάτρου, των ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας και Θεσσαλίας, η Καμεράτα των Φίλων της Μουσικής και ο Μάνος Χατζιδάκις, ο οποίος εξέφρασε τον θαυμασμό του για την φυσική ομορφιά και ακουστική του Αμφιθεάτρου.Το αμφιθέατρο διαθέτει ορχήστρα διαμέτρου 16m και έχει χωρητικότητα τουλάχιστον 1500 ατόμων. Λειτουργούν βοηθητικοί χώροι όπως τουαλέτες και καμαρίνια με τις ποιο σύγχρονες συνθήκες εξυπηρέτησης. Το αμφιθέατρο έχει ως φυσικό σκηνικό τον Ταΰγετο και την Καστροπολιτεία του Μυστρά που στις νυχτερινές συναυλίες δίνουν την δική τους παράσταση. Η πρόσβαση είναι εύκολη με ΙΧ (λειτουργεί πάρκινγκ 15 στρεμμάτων) και με οργανωμένο δίκτυο δωρεάν μεταφοράς των θεατών από όλη την Λακωνία.

Το αμφιθέατρο Ξηροκαμπίου βρίσκεται στο τέλος του χωριού, στο δρόμο για τον Ταΰγετο, δίπλα στο «ελληνικό γεφύρι». Κατασκευάστηκε το 2000–2002 από τοπική πέτρα και έχει γίνει συνειδητή – και μάλλον επιτυχημένη – προσπάθεια να ενταχθεί ομαλά στο περιβάλλον.

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σπάρτης ιδρύθηκε το 1972 μετά τη δωρέα Π. Πουλίτσα και την παραχώρηση από το Δήμο Σπαρτιατών των βιβλίων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης. Το 1989 μεταστεγάστηκε σε ιδιόκτητο κτίριο γεγονός που επέτρεψε τον καλύτερο σχεδιασμό και την αρτιότερη οργάνωση των τμημάτων της.

Το Μουσείο Φωτογραφικών Μηχανών – Τάκη Αϊβαλή εγκαινιάστηκε το Μάρτιο του 2013. Αποτελεί το όνειρο μιας ζωής και το επιστέγασμα των προσπαθειών του Τάκη και της Αναστασίας Αϊβαλή. Αποτελεί τη μεγαλύτερη παγκοσμίως ιδιωτική συλλογή φωτογραφικών μηχανών.

Το Μανουσάκειο, Μουσείο Αστικού και Λαϊκού Βίου αποτελεί δωρεά του αειμνήστου Λεωνίδα Μελετίου Μανουσάκη, ο οποίος το 1996 δώρισε στο Δήμο Σπάρτης την οικία του μαζί με την οικοσκευή, το ρουχισμό, το φωτογραφικό αρχείο, το οθωμανικό λάβαρο κ.α.

Σε μια καταπράσινη έκταση,δωρεά του Νικολάου Γουδέ, σε απόσταση αναπνοής από την πόλη της Σπάρτης, στο δρόμο προς Μυστρά, δεσπόζει πλέον αυτό το πρότυπο ψυχαγωγικό πάρκο υψηλής ποιότητας και ευρωπαϊκών προδιαγραφών.