Πελλάνα

Ανακαλύψτε την Σπάρτη /

Περιγραφή

Η Δημοτική ενότητα Πελλάνας  περιλαμβάνει τα χωριά: Άγιο Κωνσταντίνο, Αγόριανη, Αλευρού, Βορδόνια, Γεωργίτσι, Καστόρι, Λογγανίκο, Πελλάνα, Περιβόλια και τους γύρω 11 οικισμούς.

Ξεκινώντας από τη Σπάρτη, συναντάμε τη Βορδόνια, με τους διάσπαρτους μικρούς οικισμούς στα γύρω υψώματα. Εδώ στην πάνω Χώρα, βρίσκεται το φράγκικο κάστρο, που καταστράφηκε το 1460 από τον Μωάμεθ τον Πορθητή. Ο ναός της Υπαπαντής στον Όραχο έχει εικόνες του αγιογράφου Α. Ζωγράφου. Σώζονται και άλλες μικρότερες εκκλησίες με εξαιρετικές εικόνες, καθώς και τα αρχοντικά του Λιναρδάκη και της οικογένειας Ζωγράφου. Ο λαϊκός ζωγράφος Παναγιώτης Ζωγράφος και οι δυο γιοι του αναπαράστησαν τις μάχες του Μακρυγιάννη. Συνεχίζουμε προς το Καστόρι που ονομαζόταν και Καστανιά. Αξίζουν μια επίσκεψη: η Μονή του Καστρίου, γυναικείο μοναστήρι αφιερωμένο στη Ζωοδόχο Πηγή, η σπηλιά του Ράλια, ο ναός της Παναγίας της Μισοσπορίτισσας, το φαράγγι του Κάρδαρη και οι πηγές του Αγίου Μάμα με τα πλατάνια και το πρότυπο εκτροφείο πέστροφας και σολομού. Ακολουθούν τα Περιβόλια και η σημερινή Πελλάνα, στην περιοχή της οποίας η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως ενδιαφέροντα ευρήματα της Μυκηναϊκής εποχής.

Ανηφορίζοντας συναντάμε την Αλευρού με τα όμορφα ξωκλήσια της και φτάνουμε στο Γεωργίτσι, το μπαλκόνι του Ταϋγέτου, σε υψόμετρο 900-1100, για να επισκεφτούμε το ναό του Αγίου Δημητρίου, του Προφήτη Ηλία με τις αγιογραφίες της οικογένειας Κακκαβά, το Δημοτικό Σχολείο και τους αλευρόμυλους. Σε απόσταση 12 χλμ. βρίσκουμε την Αγόριανη με το κάστρο της και το ναό του Αγίου Νικολάου (1290-1300) με σπάνιες τοιχογραφίες. Ανατολικά βρίσκουμε τον Άγιο Κωνσταντίνο. Τέλος φτάνουμε στον Λογγανίκο, σε υψόμετρο 750. Εδώ βρίσκεται ο βυζαντινών χρόνων οικισμός Κοτίτσα, που καταστράφηκε από τους Τούρκους μετά τα Ορλωφικά. Αξίζουν μια επίσκεψη οι ναοί: του Αγίου Γεωργίου, των Αγίων Αποστόλων, της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, του Αγίου Δημητρίου. Επίσης το φράγκικο κάστρο και οι πηγές του Ευρώτα. Στην περιοχή του Λογγανίκου πρέπει να βρισκόταν η αρχαία Βελεμίνα που αναφέρει ο Παυσανίας.