Πάρνωνας

Ανακαλύψτε την Σπάρτη / Φυσική Ομορφιά

Περιγραφή

O Πάρνωνας ή Μαλεβός είναι χαμηλότερος από τον Ταΰγετο, αλλά εξίσου γοητευτικός, κατάφυτος από πεύκα και έλατα, με την ψηλότερη κορυφή του, τη Μεγάλη Τούρλα ή Κρόνιο, να φτάνει τα 1.934 μ. Πανέμορφα οροπέδια, φαράγγια άγριας ομορφιάς και βαθιές κοιλάδες συνθέτουν εδώ ένα τοπίο απαράμιλλης ομορφιάς.

Το μήκος του ξεπερνά τα 100 χλμ., αρχίζοντας από το οροπέδιο της Τεγέας, βόρεια, και φτάνοντας έως τον κάβο Μαλιά.

Ο ποταμός Οινούντας ή Κελεφίνα, στις δυτικές πλαγιές του, καταλήγει στον Ευρώτα, κοντά στη Σπάρτη.

Τα δάση του Πάρνωνα σχηματίζονται από τρία είδη κωνοφόρων: το Έλατο (Abies cephalonica), το Μαυρόπευκο (Pinus nigra) και το σπάνιο Δενδρόκεδρο (Juniperus drupacea), καθώς και από βελανιδιές, πλατάνια και χαρουπιές.

Στα σύνορα με την Αρκαδία γύρω από τη μονή της Μαλεβής υπάρχει δάσος από δενδρόκεδρα, το οποίο έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο μνημείο της φύσης και έχει ενταχθεί στο δίκτυο Natura 2000.

Video

Στον Πάρνωνα έχουν καταγραφεί σχεδόν 1.000 είδη, από τα οποία 15 είναι ενδημικά του βουνού, μοναδικά στον κόσμο, και 11 είναι σπάνια για τον ευρωπαϊκό χώρο (κυρίως ασιατικά είδη). Μερικά από αυτά είναι: Astragalus agraniotti, Centaurea athoa Sub sp., Parnona, Viola parnonia, Silene laconica, Centaurea laconica.

Όσον αφορά τα πουλιά, έχουν καταγραφεί πάνω από 200 είδη, όπως ο Χουρχουριστής, το Ξεφτέρι, η Φάσα, το Κοτσύφι, η Ποντικογερακίνα, ο Δρυοκολάπτης, μικρά αρπακτικά κ.ά. Από αυτά άλλα μένουν όλο το χρόνο στο βουνό, άλλα έρχονται την άνοιξη από την Αφρική και άλλα κατεβαίνουν το χειμώνα από το βορρά ή απλώς διαβαίνουν κατά τις μεταναστεύσεις τους.

Πηγή Κειμένου: Εκδόσεις «Ιδιομορφή»