Καρυές

Ανακαλύψτε την Σπάρτη / Δημοτικές Ενότητες

Περιγραφή

Οι Καρυές βρίσκονται στη βορειοανατολική Λακωνία, χτισμένες στους πρόποδες του Πάρνωνα σε υψόμετρο 950μ σε τοποθεσία κατάφυτη από καστανιές και καρυδιές.

Η περιοχή κατοικείται από την αρχαιότητα, ήταν μάλιστα προπύργιο των Σπαρτιατών με τη θέση του αρχαίου οικισμού να τοποθετείται βόρεια από το σύγχρονο χωριό. Αρχικά ήταν πόλη αρκαδική, μετά όμως πέρασε στους Λακεδαιμονίους. Η πόλη ήταν γνωστή από τον ιερό περίβολο της Αρτέμιδος και των Νυμφών. Η Άρτεμις ονομαζόταν Καρυάτις και το άγαλμά της βρισκόταν στο ύπαιθρο. Προς τιμήν της χόρευαν οι νέες παρθένες, οι Καρυάτιδες, που έδωσαν την έμπνευση και αποτέλεσαν τα πρότυπα για τα ομώνυμα αγάλματα τα οποία στηρίζουν το θριγκό πολλών οικοδομημάτων αντί για κίονες. Στις Καρυές υπάρχουν αντίγραφα των Καρυάτιδων από το Ερέχθειο της Ακρόπολης. Στη βυζαντινή περίοδο ονομάστηκε Αράχωβα και κράτησε αυτή την ονομασία μέχρι τον 20ό αιώνα. Στο Β. Α. άκρο του κυρίως οικισμού, μέσα στον προαύλιο χώρο του Ι.Ν. Κοιμήσεως, βρίσκονται τέσσερις (4) πλάτανοι γνωστοί και ως Υπεραιωνόβιοι Πλάτανοι Μενελάου. Η ηλικία τους δεν μπορεί να προσδιοριστεί με ακρίβεια, αλλά σύμφωνα με τον περιηγητή Παυσανία έχουν φυτευτεί από το βασιλιά Μενέλαο περί το 1100 π.Χ. και γι’ αυτό το λόγο έχουν πάρει την ονομασία αυτή. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι κορμοί τους έχουν κουφώσει σε τέτοιο βαθμό που κάποιος μπορεί να μπει μέσα στον κορμό και να αναρριχηθεί άνετα σε υψηλότερα σημεία των δέντρων.

Οι Καρυές είναι ο ιδανικός τόπος για να ξεκινήσει κανείς πεζοπορικές εξερευνήσεις στα μονοπάτια του Πάρνωνα. Άλλωστε από εδώ περνάει το ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4.

Ο οικισμός με τα παραδοσιακά σπίτια και την γραφική πλατεία με τον αιωνόβιο πλάτανο, σε συνδυασμό με τους πολύ φιλόξενους κατοίκους, το γύρω δάσος του Πάρνωνα με τις καταπληκτικές εναλλαγές των χρωμάτων του ανάλογα με την εποχή του χρόνου, η ύπαρξη ωραιότατων καταλυμάτων και εξαιρετικού φαγητού με παραδοσιακά προϊόντα, αποτελούν φιλόξενο πόλο έλξης για κάθε επισκέπτη, ντόπιο ή ξένο που θα θελήσει να ανακαλύψει τις κρυφές ομορφιές του και θα κάνουν κάθε μέρα της διαμονής του αξέχαστη.