Οινούντας

Ανακαλύψτε την Σπάρτη / Δημοτικές Ενότητες

Περιγραφή

Η Δημοτική Ενότητα Οινούντος περιλαμβάνει τα χωριά: Βαμβακού, Βαρβίτσα, Βασσαρά, Βουτιάνους, Βρέσθενα, Θεολόγο, Κονιδίτσα. Σελλασία.

Η περιοχή του αποτελεί την είσοδο στη Λακωνία και έχει κατοικηθεί από τους αρχαίους χρόνους. Το πανάρχαιο δάσος βελανιδιάς, που στην αρχαιότητα ονομαζόταν Σκοτίτας, υπάρχει ως τις μέρες μας.

Στους «Φονεμένους» της Βαρβίτσας έχουν βρεθεί λιθοσωροί που ταυτίζονται με τις Ερμές που είδε ο Παυσανίας (2ος αι. μ.Χ.) στα σύνορα της Λακωνίας.

Η Σελλασία, πρώην Βρουλιάς, πήρε το όνομά της από τον αρχαίο οικισμό που σώζεται στο λόφο Παλαιογουλάς. Στην παρακείμενη πεδιάδα, που διαρρέει ο Οινούντας ποταμός, έγινε το 222 π.Χ. η φονική μάχη μεταξύ των Σπαρτιατών και των Μακεδόνων. Στη μάχη αυτή οι Σπαρτιάτες ηττήθηκαν κι έτσι ουσιαστικά τέλειωσε η μεγάλη μεταρρύθμιση του Άγι και του Κλεομένη. Στους βυζαντινούς χρόνους ξεχωρίζει η Μονή των Αγίων Αναργύρων και τα Βρέσθενα με την επισκοπή τους. Σημαντικό βυζαντινό μνημείο είναι και η κεντρική εκκλησία της Κονιδίτσας, ο Προφήτης Ηλίας, που χρονολογείται στο πρώτο μισό του 11ου αιώνα. Η Μεγάλη Βρύση γνώρισε ακμή το 15ο αιώνα.

Σημαντική είναι η προσφορά των χωριών της περιοχής και στον αγώνα κατά των Τούρκων. Άλλωστε η Βαρβίτσα είναι η γενέτειρα του πρωτοκλέφτη καπετάν-Ζαχαριά. Η ευρύτερη περιοχή ανήκει στο “Οικολογικό Πάρκο Πάρνωνα – Υγρότοπος Μουστού”.

Από τη Βαμβακού οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν -πεζοπορούντες- την πανέμορφη διαδρομή μέχρι την Ιερά Μονή της Αγίας Κυριακής, η οποία έχει ανακηρυχθεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο.

Κοντά στη Βαμβακού βρίσκονται τα δυο ορειβατικά καταφύγια του Πάρνωνα. Το καταφύγιο στη θέση «Αυριαλλού» σε υψόμετρο 1.484 μ. και το καταφύγιο στην τοποθεσία «Αρνόμουσγα» σε υψόμετρο 1.420 μ. που φιλοξενεί συχνά ορειβατικούς συλλόγους, οι οποίοι από ειδικά διαμορφωμένα μονοπάτια διασχίζουν το πανέμορφο βουνό.