Ιερά Μονή Καστρίου

Σημεία Ενδιαφέροντος / Εκκλησίες & Μοναστήρια

Περιγραφή

Το Καστρί έχει σήμερα σ’ ενέργεια το μοναστήρι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου σε μια σπηλαιώδη απόφυση των βράχων, αλλά χαμηλότερα σώζεται ναός παλαιότερος και αξιολογότερος, ώστε ορθώς γίνεται λόγος για άνω και κάτω μονή. Παρά ταύτα, η αρχική μονή φαίνεται ότι ήταν ενιαία και αρχαία, κτίσμα των Παλαιολόγειων χρόνων, αλλά κατά την κρατερή άμυνα του ήρωα Πρινοκοκά τον Ιούνιο του 1460 γύρω από τα κάστρα της περιοχής – Βορδώνιας – Λογκανίκου καταστράφηκε. Το μοναστήρι προϋπήρχε της Άλωσης, αλλά ανασυγκροτήθηκε και λειτούργησε κανονικά έως την εγκατάσταση των Ενετών, οπότε οι νέοι κατακτητές επέβαλαν νέα τάξη και αυτό επιβεβαιώνει την άσκηση πιέσεων επί της θρησκευτικής συνείδησης των κατοίκων. Μετά την επιστροφή των Οθωμανών το 1715 και την επανασύνδεση της χώρας με τη Μεγάλη Εκκλησία, ανανεωμένη η μονή περιβάλλεται πάλι με τη σταυροπηγιακή φιλοτιμία και τίθεται υπό την πατριαρχική προστασία αυτή η ίδια και τα μετόχια της. Πρόδρομος στην Καστανιά, Θεολόγος στη Βορδώνια, Αγία Κυριακή στο Καστρί.

Με την πρώτη ανασυγκρότηση της μονής, που πρέπει να τοποθετηθεί στις αρχές του ΙΖ΄ αιώνα, αν όχι λίγα χρόνια νωρίτερα, συνδέεται το παλαιότερο καθολικό άνω του δημόσιου δρόμου προς Καστρί.

Video

Είναι μονόχωρος ναός, χωρίς ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, έκφραση των πενιχρών μέσων της εποχής του, αλλά διασώζει κατά μεγάλο μέρος σε καλή κατάσταση τον εσωτερικό διάκοσμο, που όχι μόνο μπορεί να χρονολογηθεί στο πρώτο τέταρτο του ΙΖ΄ αιώνα, αλλά και ειδικότερα ν’ αποδοθεί στο Δημήτριο Κακαβά, ο οποίος πιθανότατα διακόσμησε και το καθολικό της γειτονικής μονής Προφήτου Ηλίου Γεωργιτσίου. Με τη νέα ανασύσταση της μονής ύστερα από την απομάκρυνση των Ενετών (μετά το 1715) συνδέεται η ίδρυση του νέου καθολικού στη νέα θέση. Ο ναός συγχωνεύεται με το όλο συγκρότημα των κελιών της νότιας πτέρυγας και είναι μονόχωρος, οι αγιογραφίες του όμως έχουν καλυφθεί από παχύ στρώμα αιθάλης και ανήκουν στην αρχή του ΙΗ΄ αιώνα, χωρίς να στερούνται κάποιας αξίας.

Δείτε: http://www.immspartis.gr/

Στοιχεία Επικοινωνίας: τηλ. +30 27310-57238