Φάρις

Ανακαλύψτε την Σπάρτη / Δημοτικές Ενότητες

Περιγραφή

Η Δημοτική ενότητα Φάριδος περιλαμβάνει τα χωριά: Ξηροκάμπι , Άγ. Χριστόφορο, Ανθοχώρι, Ανώγεια, Αρκασάδες, Άρνα, Βασιλική, Βάρδα, Γοράνους, Καμίνια, Διπόταμα, Καβουράκι, Κρυονέρι, Κυδωνιά, Κυδωνίτσα, Λεύκη, Λευκόχωμα, Λιαντίνα, Νιχώρι, Παλαιοπαναγιά, Παλαιοχώρι, Πενταυλούς, Πολοβίτσα, Ποταμιά, Σπαρτιά, Σωτήρα, Τόριζα, Τραπεζοντή.

Εκτείνεται στην καρδιά του κεντρικού ανατολικού Ταϋγέτου. Αξιοθέατα: το αρχαίο γεφύρι (χτισμένο το 50 π.Χ.), ο Πύργος Λιακάκου, ο μεσαιωνικός οικισμός της Κουμουστάς (υψόμ. 750) με πέντε βυζαντινές εκκλησίες, τρεις εκκλησίες στο Ξηροκάμπι, η δασική περιοχή Πενταυλοί (υψόμ. 1200) συνέχεια του θαυμαστού φαραγγιού Ανακώλου, ο ορεινός οικισμός της Τόριζας και το ορειβατικό Καταφύγιο (υψόμ. 1550) ορμητήριο για την ανάβαση στην κορυφή. Στην περιοχή Γοράνων υπάρχει ο Πύργος Γιατράκου και ένα αρχαίο λατομείο με την ονομασία “Γυναίκα”. Κοντά στη Σπαρτιά βρίσκεται η σπηλιά του Κωσταντή Κολοκοτρώνη, πατέρα του Θεόδωρου, που σκοτώθηκε εκεί.

Αξιόλογη είναι η παραγωγή ελαιολάδου, στο οποίο είναι αφιερωμένες οι εκδηλώσεις “Ελαιοφόρια” που προβάλλουν την ελιά και τον πολιτισμό της.

Στην πανέμορφη πλατεία της Άρνας με τον αιωνόβιο πλάτανο πραγματοποιείται κάθε τέλος Οκτωβρίου η περίφημη Γιορτή Κάστανου.  Στο πέτρινο αμφιθέατρο στο Ξηροκάμπι γίνονται υπαίθριες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις κάθε καλοκαίρι.