Εκκλησίες & Μοναστήρια

Σημεία Ενδιαφέροντος

Στους κόλπους της Σταματήρας, που είναι μία από τις δασώδεις παραφυάδες του Πάρνωνα μέσα σε βοσκοτόπια και καλλιεργήσιμες εκτάσεις μεταξύ των χωριών Τζίτζινα και Βασσαρά του τέως δήμου Οινούντος της Λακωνίας σε ήρεμη γραφική ερημιά έχει ιδρυθεί η μονή των Αγίων Αναργύρων. Πρώτη μνεία της μονής γίνεται στο χρυσόβουλο του Ανδρονίκου Β΄ Παλαιολόγου, που οροθετεί κατά το 1293 τη δικαιοδοσία της Μητρόπολης Μονεμβασίας.

Το Καστρί έχει σήμερα σ’ ενέργεια το μοναστήρι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου σε μια σπηλαιώδη απόφυση των βράχων, αλλά χαμηλότερα σώζεται ναός παλαιότερος και αξιολογότερος, ώστε ορθώς γίνεται λόγος για άνω και κάτω μονή.

Η Ιερά Μονή Παναγίας Ρεματιανής, βρίσκεται σε υψόμετρο 800 μέτρων. Απέχει 32 χιλ. από τη Σπάρτη και τη συναντούμε αριστερά του δρόμου που ενώνει τα χωριά Βρέσθενα και Μεγάλη Βρύση.

Κοντά στο χωριό Γοράνοι βρίσκεται η μονή Παναγίας Ζωοδόχου Πηγής, επικαλούμενη της Γόλας. Το καθολικό της μονής βρίσκεται σε καλή κατάσταση και είναι μονόκλιτος ναός τρουλλαίος με τους δύο χορούς του Αθωνικού τύπου στις μακρές πλευρές. Ο ναός κτίσθηκε και διακοσμήθηκε το 1632, λίγο πριν ανασυγκροτηθεί η Ζερμπίτσα. Η φιλοτιμία των περιοίκων, όπως και το ενδιαφέρον της Εκκλησίας της Σπάρτης, εκδηλώθηκαν ευεργετικά χάριν του μνημείου και έτσι έγινε, με τους κανόνες συντήρησης, ανακατασκευή των κελιών στη νότια πλευρά της αυλής και εργασίες προστασίας του καθολικού εξωτερικά.

Η Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής κοντά στο μικρό οικισμό της Ταϋγέτης, βρίσκεται στις βόρειες υπώρειες του Ταϋγέτου, μέσα σε ψηλά πεύκα και αιωνόβια πλατάνια. Με το όνομα Ταϋγέτη είναι γνωστός ο οικισμός που αρχικά ονομαζόταν Μπαρσινίκος ή Βαρσινίκος.

Το Μοναστήρι της Ζερμπίτσας είναι κτισμένο σε μια περίβλεπτη τοποθεσία στην κορυφή ενός λοφίσκου του Ταϋγέτου, που χαρίζει στον επισκέπτη του μοναστηριού μια σπάνια απόλαυση γιατί από εκεί μπορεί να χαρεί όλα τα θέλγητρα της πανέμορφης κοιλάδας του Ευρώτα. Ατενίζοντας προς δυσμάς, βλέπουμε τη ψηλότερη κορυφή του περήφανου και επιβλητικού Ταϋγέτου.

Το μοναστήρι των Αγίων Τεσσαράκοντα αποτελεί μνημείο της περιοχής Θεραπνών, που επιβάλλει τα Χρύσαφα σε πνευματικό κέντρο και τα αναδεικνύει σε πόλη και «τιμιωτάτη χώρα», με κορύφωση της ακμής του τον ΙΖ΄ αιώνα. Η αρχική μονή θεμελιώθηκε στις αρχές του ΙΔ΄ αιώνα, με τα κελιά της σφηνωμένα στα βράχια και το καθολικό μέσα σε σπήλαιο.

Ιδρύθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα από τον Αρχιμανδρίτη Αθανάσιο Λαδόπουλο. Η παράδοση λέει ότι όταν επέστρεφε από ένα μύλο είδε τα ζώα του να σταματούν εμπρός σε ένα φίδι. Όταν αυτό χάθηκε είδε σε όραμα την Παναγία η οποία του είπε να σκάψει στο λόφο για να βρει την εικόνα της και να φτιάξει εκκλησία στο μέρος αυτό. Έσκαψε στο λόφο και βρήκε την εικόνα, η οποία βρίσκεται σήμερα στην εκκλησία της Φανερωμένης.

Σε όλο το δημοτικό διαμέρισμα Θεραπνών συναντά κανείς διάσπαρτα βυζαντινά μνημεία συμαντικού ενδιαφέροντος. Αξίζει να επισκεφθείτε τους ναούς του Αγίου Δημητρίου, της Κοίμησης της Θεοτόκου, του Αγίου Ιωάννη και το δίστυλο σταυροειδή εγγεγραμμένο ναό της Παναγίας της Χρυσαφίτισσας…

Το κατ’ εξοχήν αξιόλογο χριστιανικό μνημείο της περιοχής Βρεσθένων και όχι μακριά από την κώμη είναι η Παναγία η Βρεστενίτισσα. Η θέση είναι ειδυλλιακή και μέχρι σήμερα κατάφυτη και ασφαλώς επελέγη για την ίδρυση μονής αφιερωμένης στην Κοίμηση της Θεοτόκου, η οποία πολύ σωστά κάποια στιγμή έλαβε την προσωνυμία Βρεστενίτισσα.

Ο Μυστράς αποτέλεσε το απόκρημνο οχυρό που πρόσφερε ο Ταΰγετος στους τελευταίους υπερασπιστές μιας χιλιόχρονης Αυτοκρατορίας. Από την κορυφή του αντανακλούσε για δύο αιώνες η λάμψη της κλασσικής Ελλάδας, με ελεύθερους φιλοσόφους όπως ο Γεώργιος Γεμιστός ή Πλήθων και μοιραίους Αυτοκράτορες όπως ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος. Επτά λαμπρά δείγματα εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής και βυζαντινής τέχνης σώζονται σήμερα στην ακρόπολη προσβάσιμα στους επισκέπτες.

Με εκκλησιαστική κατάνυξη και βυζαντινή μεγαλοπρέπεια η Σπάρτη και η ευρύτερη περιοχή γιόρτασαν και φέτος, τη Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012, τη μνήμη του πολιούχου Οσίου Νίκωνος του «Μετανοείτε».