Εκδηλώσεις

Το Πολιτιστικό καλοκαίρι αποτελεί θεσμό που πραγματοποιείται από το 1988, στο χώρο του Σαϊνοπουλείου αμφιθεάτρου. Πρόκειται για μια σειρά εκδηλώσεων.

Το Σπάρταθλον είναι ένας ιστορικός υπερμαραθώνιος (246 χλμ) που λαμβάνει χώρα στο τέλος κάθε Σεπτέμβρη. Είναι ένας από τους πλέον δύσκολους αγώνες υπεραποστάσεων παγκοσμίως και παράλληλα πολύ μεγάλου ενδιαφέροντος λόγω του ιστορικού του υπόβαθρου.

Ο αγώνας Spartan Race ξεκίνησε από την Αμερική και διεξάγεται κάθε χρόνο σε διάφορες χώρες του κόσμου με πολυάριθμες συμμετοχές. Είναι αγώνισμα που περιλαμβάνει τρέξιμο, στίβο μάχης, εμπόδια και πολλά ακόμα στάδια. Από το 2017 ο αγώνας διεξάγεται στις αρχές Νοεμβρίου στη Σπάρτη.

Κάθε καλοκαίρι, το πρώτο Σαββατοκύριακο του Αυγούστου διεξάγεται στη Σελάσία, στη Δημοτική Ενότητα Οινούντος, η Γιορτή Ελιάς και Λαδιού. Η Γιορτή στοχεύει στην προβολή και προώθηση του λακωνικού ελαιολάδου και της λακωνικής ελιάς, καθώς και στην πολιτιστική ανάπτυξη της περιοχής.

Κάθε χρόνο, από τις 27 Αυγούστου έως τις 2 Σεπτεμβρίου, διοργανώνεται η μεγάλη  εμποροπανήγυρη του Μυστρά, που συγκεντρώνει εμπόρους και μικροπωλητές απ’ όλη την Ελλάδα.
.

Στο όμορφο χωριό της Άρνας, οργανώνεται με μεγάλη επιτυχία η «Γιορτή του Κάστανου», κάθε τελευταίο σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου.

Ο Δήμος Σπάρτης, αποτίοντας φόρο τιμής στον  τελευταίο Βυζαντινό Αυτοκράτορα Κωνσταντίνο Παλαιολόγο, Δεσπότη του Μυστρά, που έμελλε να συνδέσει αιώνια τη μοίρα και το όνομά του με την Άλωση της Βασιλεύουσας, διοργανώνει κάθε τέλος Μαΐου σειρά θρησκευτικών, αθλητικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων, που λαμβάνουν χώρα στην ιστορική έδρα του Δήμου, τον Μυστρά και στον αρχαιολογικό του χώρο.

H επιτυχημένη σειρά θερινών εκδηλώσεων «Κάλεσμα στον Ταΰγετο» πραγματοποιείται κάθε καλοκαίρι στο χωριό Ξηροκάμπι.