Δημοτικές Ενότητες

Ανακαλύψτε την Σπάρτη

Η σύγχρονη Σπάρτη, πρωτεύουσα του Νομού Λακωνίας είναι χτισμένη στις ανατολικές υπώρειες του Ταϋγέτου, στην ευρύτερη περιοχή της κοιλάδας του Ευρώτα. Βρίσκεται στην ίδια θέση με την αρχαία πόλη. Η πεδιάδα που απλώνεται γύρω της είναι καταπράσινη από ελιές, πορτοκαλιές, λεμονιές, μουριές και άλλα δέντρα. Στα νοτιοδυτικά υψώνεται το όρος Ταΰγετος με τις πανύψηλες κορυφές και την άγρια ομορφιά του. Στα ανατολικά της πόλης βρίσκεται η οροσειρά του Πάρνωνα, που είναι κατάφυτη από έλατα και άλλα δέντρα.

Στις βόρειες πλαγιές του Ταΰγετου, σε απόσταση έξι χιλιομέτρων βορειοδυτικά της σημερινής Σπάρτης, υψώνεται ένα πρόβουνο απότομο, ξεκομμένο από το κύριο σώμα της οροσειράς. Ο Μυστράς, που η κορυφή του φτάνει σε ύψος 621 μέτρα, αποτελεί μια τοποθεσία εξαιρετικά ισχυρή, γιατί είναι φυσικά απροσπέλαστη από τη Ν. και τη ΝΑ πλευρά, όπου η πλαγιά γκρεμίζεται κατακόρυφα στο σκοτεινό βάθος. Από τις άλλες πλευρές, που είναι και αυτές πολύ απότομες, οι προσβάσεις ήταν εύκολο να οχυρωθούν. Η ονομασία του σχετίζεται ετυμολογικά με τη μυζήθρα, από το κωνικό σχήμα του βουνού με το αυστηρό περίγραμμα και τα δαντελωτά ερείπια.

Εκτείνεται στην καρδιά του κεντρικού ανατολικού Ταϋγέτου. Στα βασικά αξιοθέατα συμπεριλαμβάνονται: το αρχαίο γεφύρι (χτισμένο το 50 π.Χ.), ο Πύργος Λιακάκου, ο μεσαιωνικός οικισμός της Κουμουστάς (υψόμ. 750) με πέντε βυζαντινές εκκλησίες, τρεις εκκλησίες στο Ξηροκάμπι, η δασική περιοχή Πενταυλοί (υψόμ. 1200) συνέχεια του θαυμαστού φαραγγιού Ανακώλου, ο ορεινός οικισμός της Τόριζας και το ορειβατικό Καταφύγιο (υψόμ. 1550) ορμητήριο για την ανάβαση στην κορυφή.

Στην αριστερή όχθη του Ευρώτα και νοτιοανατολικά της Σπάρτης κατά τους μυθικούς και προϊστορικούς χρόνους βρισκόταν η πόλη Θεράπναι ή Θεράπνη. Κατά την παράδοση το όνομα της το πήρε από την κόρη του αυτόχθονου Λέλεγα πρώτου βασιλιά της Λακωνικής. Ήταν κτισμένη πάνω σε λόφο όπου υπήρχε ιερό του Μενελάου και η λοφοσειρά είχε ονομασθεί Μενελάϊο.

Η Πελλάνα κατοικήθηκε από την πρωτοελλαδική περίοδο ενώ κατά τη μυκηναϊκή περίοδο κτίστηκαν μεγάλοι θολωτοί τάφοι που δείχνουν την ισχύ και των πλούτο των αρχόντων της περιοχής. Κατά τον 4ο ή 3ο αι. π.Χ., όταν η Σπάρτη διέτρεχε μεγάλο κίνδυνο, τοίχισε την ακρόπολη της Πελλάνας. Ο περιηγητής Παυσανίας στα Λακωνικά αναφέρει το τειχος αλλά και το ιερό του Ασκληπιού και την Πελλανίδα πηγή. Επίσης αναφέρει ότι μια νεαρή κοπέλλα έπεσε μέσα στην Πελλανίδα και εξαφανίστηκε, ενώ το πέπλο της αναδύθηκε αργότερα από μια άλλη πηγή.

Η περιοχή του αποτελεί την είσοδο στη Λακωνία και έχει κατοικηθεί από τους αρχαίους χρόνους. Το πανάρχαιο δάσος βελανιδιάς, που στην αρχαιότητα ονομαζόταν Σκοτίτας, υπάρχει ως τις μέρες μας. Στους «Φονεμένους» της Βαρβίτσας έχουν βρεθεί λιθοσωροί που ταυτίζονται με τις Ερμές που είδε ο Παυσανίας (2ος αι. μ.Χ.) στα σύνορα της Λακωνίας.

Οι Καρυές, μια από τις δύο κοινότητες του νομού, βρίσκονται στη βορειοανατολική Λακωνία, χτισμένες στους πρόποδες του Πάρνωνα σε υψόμετρο 950μ πνιγμένο στις καστανιές και καρυδιές. Η περιοχή κατοικείται από την αρχαιότητα, ήταν μάλιστα προπύργιο των Σπαρτιατών με τη θέση του αρχαίου οικισμού να τοποθετείται βόρεια από το σύγχρονο χωριό. Αρχικά ήταν πόλη αρκαδική, μετά όμως πέρασε στους Λακεδαιμονίους. Η πόλη ήταν γνωστή από τον ιερό περίβολο της Αρτέμιδος και των Νυμφών. Η Άρτεμις ονομαζόταν Καρυάτις και το άγαλμά της βρισκόταν στο ύπαιθρο. Προς τιμήν της χόρευαν οι νέες παρθένες, οι Καρυάτιδες, που έδωσαν την έμπνευση και αποτέλεσαν τα πρότυπα για τα ομώνυμα αγάλματα τα οποία στηρίζουν το θριγκό πολλών οικοδομημάτων αντί για κίονες.