Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σπάρτης

Σημεία Ενδιαφέροντος / Πολιτισμός

Περιγραφή

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σπάρτης ιδρύθηκε το 1972 μετά τη δωρέα Π. Πουλίτσα και την παραχώρηση από το Δήμο Σπαρτιατών των βιβλίων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης.

Το 1989 μεταστεγάστηκε σε ιδιόκτητο κτίριο γεγονός που επέτρεψε τον καλύτερο σχεδιασμό και την αρτιότερη οργάνωση των τμημάτων της.

Με τις υπάρχουσες συνθήκες και υποδομές έχουν δρομολογηθεί δράσεις όπως:

 • Ανάπτυξη των τμημάτων ανάλογα με τις τοπικές ανάγκες.
 • Χρησιμοποίηση των νέων τεχνολογιών.
 • Συνεργασίες με άλλους φορείς με στόχο τη δημιουργία υποδομών που θα διευκολύνει την ανάπτυξη τοπικού δικτύου κέντρων πληροφόρησης.
 • Υλοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Το έντυπο και ηλεκτρονικό υλικό της Βιβλιοθήκης αποτελείται από 85.000 περίπου τόμους βιβλία, 144 τίτλους τοπικών εφημερίδων και περιοδικών, 250 τίτλους περιοδικών, 2.400 CD μουσικής, 900 βιντεοκασέτες, 500 CDRom κ.ά. ενώ το κοινό εξυπηρετείται στα εξής τμήματα:

 • Τμήμα της Λακωνικής Βιβλιογραφίας.
 • Αρχείο Νικηφόρου Βρεττάκου.
 • Τμήματα για τους ενήλικες και τα παιδιά, στα οποία υπάρχει η δυνατότητα δανεισμού και χρήσης αναγνωστηρίων.
 • Δημόσιο Κέντρο Πληροφόρησης.
 • Τμήμα Οπτικοακουστικών μέσων [δισκοθήκη, βιντεοθήκη].
 • Τμήμα Περιοδικών και Εφημερίδων.
 • Κινητές Μονάδες.

Η επιλογή της Βιβλιοθήκης ως φορέα υπευθύνου για το Αρχείο Νικηφόρου Βρεττάκου έγινε από τον ίδιο τον ποιητή λίγο πριν το θάνατο του. Το Αρχείο εγκαινιάστηκε το 2000 και περιλαμβάνει την οικογενειακή και προσωπική του αλληλογραφία, φωτογραφίες, τιμητικές διακρίσεις, προσωπικά αντικείμενα και τη Βιβλιοθήκη του.

ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ

Η Ακαδημία Αθηνών, το ανώτατο πνευματικό ίδρυμα της Ελλάδας επέλεξε να βραβεύσει κατά τη διάρκεια της πανηγυρικής συνεδρίας της 29ης Δεκεμβρίου 2011, μεταξύ των άλλων, και τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σπάρτης, η οποία, σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Γραμματέα της Ακαδημίας, «. αποτελεί τον κύριο πολιτιστικό και μορφωτικό παράγοντα της πρωτεύουσας της Λακωνίας, όπου συγκεντρώνονται τα αρχεία και οι βιβλιοθήκες Λακώνων λογίων, συντάσσεται η Λακωνική βιβλιογραφία και προσωπογραφία και γίνονται εκδόσεις, που αφορούν θέματα και πρόσωπα της Λακωνίας». Την ιδιαίτερα τιμητική αυτή διάκριση παρέλαβε εκ μέρους της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σπάρτης η διευθύντριά της, κ. Ελένη Τζινιέρη-Τζανετάκου.

Η πανηγυρική συνεδρία, που πραγματοποιήθηκε παρουσία του πρωθυπουργού, κ. Λουκά Παπαδήμου,  ξεκίνησε με ομιλία του Προέδρου της Ακαδημίας, κ. Αποστόλου Σ. Γεωργιάδη, με θέμα “Νομική Επιστήμη, Δικαστική Εξουσία και Πολιτική”. Στη συνέχεια, ο Γενικός Γραμματέας της Ακαδημίας, κ. Βασίλειος Χ. Πετράκος, παρουσίασε την έκθεσή του για το έργο της Ακαδημίας το έτος 2011 και ανήγγειλε την απονομή βραβείων και επαίνων, τα οποία επέδωσε ο Πρόεδρος.

Για μία ακόμα φορά, το ανώτατο πνευματικό ίδρυμα επιβράβευσε επιστήμονες, ερευνητές, καλλιτέχνες αλλά και ανθρώπους και φορείς με ιδιαίτερη κοινωνική ευαισθησία και σημαίνουσα πολιτιστική προσφορά, σε τοπικό ή σε ευρύτερο πλαίσιο.

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σπάρτης επιβραβεύτηκε για τη γενικότερη μορφωτική και πολιτιστική προσφορά προς την Λακωνία και ιδίως για ορισμένες συγκεκριμένες μορφωτικές και πολιτιστικές δράσεις της. Συγκεκριμένα, τιμήθηκε ιδιαίτερα για τη συγκέντρωση των βιβλιοθηκών εξεχουσών προσωπικοτήτων της Λακωνίας, για το Αρχείο του Νικηφόρου Βρεττάκου καθώς και για το τμήμα Λακωνικής Βιβλιογραφίας, ένα καινοτόμο και μοναδικό τμήμα της Βιβλιοθήκης Σπάρτης, που υποστηρίζει την επιστημονική έρευνα και συμβάλλει αποφασιστικά στην καταγραφή και στην διάσωση της τοπικής συγγραφικής παραγωγής.

Αναμφίβολα, η ιδιαίτερα τιμητική αυτή διάκριση αποτελεί επιβράβευση για όλους όσους συνεισέφεραν και συνεισφέρουν, στη οργάνωση και λειτουργία της Βιβλιοθήκης Σπάρτης, τους Προέδρους και τα Μέλη των Εφορευτικών Συμβουλίων, τη διευθύντρια και όλους τους υπαλλήλους, οι οποίοι εδώ και τρεις δεκαετίες προσπαθούν, με περιορισμένους τις περισσότερες φορές οικονομικούς πόρους, να μετατρέψουν τη μικρή περιφερειακή βιβλιοθήκη της δεκαετίας του 1970 σε μια από τις μεγαλύτερες σε μέγεθος δημόσιες Βιβλιοθήκες της Ελλάδας, με συνεχή ανάπτυξη και προσαρμογή λειτουργιών και υπηρεσιών στα νέα δεδομένα και στις σύγχρονες απαιτήσεις του αναγνωστικού κοινού.

«Έτος Νικηφόρου Βρεττάκου»

Η συμπλήρωση εκατό χρόνων από τη γέννηση του ποιητή Νικηφόρου Βρεττάκου έδωσε την αφορμή στο Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού ν’ ανακηρύξει το 2012 σε «Ετος Νικηφόρου Βρεττάκου», αναθέτοντας τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του προγράμματος επετειακών εκδηλώσεων στο Εθνικό Κέντρο Βιβλίου.

Ο «ποιητής του Ταϋγέτου» ανήκει στη γενιά των δημιουργών που συνέβαλαν στην ανανέωση της νεοελληνικής ποίησης, κατά τη δεκαετία του 1930. Η εκφραστική πορεία του Βρεττάκου συνδέεται με τις αναζητήσεις και τα οράματα των ομοτέχνων του σε μια κρίσιμη εποχή (πριν και μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο) χαρακτηρισμένη από έντονες κοινωνικές και πολιτικές ζυμώσεις, πνευματικό-καλλιτεχνικό αναβρασμό, σε ελληνικό κι ευρωπαϊκό επίπεδο.

Το ποιητικό ένστικτο και οι «συντεταγμένες» που όρισε στο έργο του τον κατατάσσουν στους λογοτέχνες με διαχρονικότητα. Επικεντρώνεται στην ανθρώπινη ύπαρξη, την έννοια της ομορφιάς μέσα από τη Φύση, τη δύναμη της μνήμης, την ελληνικότητα ως γλώσσα και πολιτισμός.

Σ’ αυτό το πλαίσιο οργανώνεται ο εορτασμός του «Ετους Νικηφόρου Βρεττάκου» από το ΕΚΕΒΙ, σε συνεργασία με τη Δημόσια Βιβλιοθήκη Σπάρτης/Αρχείο Νικηφόρου Βρεττάκου, το Μουσείο Μπενάκη και την Εταιρεία Συγγραφέων.

Οι πυλώνες του εορτασμού είναι οι εξής:

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΟΙΗΣΗΣ

Η φετινή καμπάνια για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης (21 Μαρτίου) είναι αφιερωμένη στον ποιητή: καλαίσθητες αφίσες με στίχους του θα προβληθούν σε δημόσια μέσα μεταφοράς (μετρό, τραμ, λεωφορεία κ.λπ.).

ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ ΣΤΙΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΚΕΒΙ (5η ΕΠΕΒ & 9η ΔΕΒΘ)

Το ΕΚΕΒΙ οργανώνει, σε συνεργασία με τη Δημόσια Βιβλιοθήκη Σπάρτης, ειδικό θεματικό περίπτερο με χρονολόγιο, οπτικοακουστικό υλικό, παρουσίαση βιβλίων, χειρογράφων κ.ά. στην 5η Εκθεση Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου και στην 9η Διεθνή Εκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης.

ΙΣΤΟΤΟΠΟΣ

Το ΕΚΕΒΙ δημιουργεί ιστότοπο για τον Βρεττάκο, επικεντρώνοντας στον άνθρωπο και το έργο του, εντός του κόμβου του διευκολύνοντας τους βιβλιόφιλους χρήστες του Διαδικτύου στην αναζήτηση πληροφοριών που αφορούν το χρονολόγιο, την εργογραφία, τις κριτικές, το σωζόμενο οπτικοακουστικό υλικό.

ΚΙΝΗΤΗ ΕΚΘΕΣΗ

Η Κινητή Εκθεση του ΕΚΕΒΙ είναι αφιερωμένη στον Λάκωνα ποιητή και συνοδεύει τις κατά τόπους εορταστικές εκδηλώσεις. Περιοδεύει σε σχολεία, πολιτιστικά κέντρα, βιβλιοθήκες, βιβλιοπωλεία, πανεπιστημιακές έδρες, Λέσχες Ανάγνωσης.

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΑΛΛΩΝ ΦΟΡΕΩΝ

Το ΕΚΕΒΙ υποστηρίζει ποικιλοτρόπως τις επετειακές εκδηλώσεις που οργανώνονται από πολιτιστικούς φορείς κατά τη διάρκεια της χρονιάς.

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Το «Ημερολόγιο εκδηλώσεων» στον κόμβο του ΕΚΕΒΙ καταγράφει -σε καθημερινή βάση- το σύνολο των εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται σε όλη την επικράτεια, καθώς και στο εξωτερικό, προσφέροντας στους ενδιαφερόμενους μια γρήγορη, ακριβή και άμεση ενημέρωση σ’ όλους τους ενδιαφερόμενους να συμμετάσχουν.

Πηγή: http://www.ekebi.gr

Πληροφορίες

Λυκούργου 135, 23100, Σπάρτη
Τηλέφωνο: +30 27310 26853
Fax: +30 27310 89331