Αναρρίχηση

Σημεία Ενδιαφέροντος / Πεζοπορία

Αναρριχητικό Πάρκο Λαγκάδας

Λίγο έξω από την Τρύπη, η επιβλητική χαράδρα της Λαγκάδας οριοθετείται από την γέφυρα που ενώνει τις πλευρές της και χαρίζει στον επισκέπτη ένα αληθινά άγριο τοπίο, με πελώριες ορθοπλαγιές και μεγάλες καταπράσινες πλαγιές. Εκεί, ακριβώς στο 15ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Σπάρτης – Καλαμάτας και έχοντας διασχίσει μια ωραία τεχνητή αψίδα σε βράχο, αποτέλεσμα της διάνοιξης του δρόμου, βρίσκεται το κορυφαίο αναρριχητικό της πεδίο. Το εκπληκτικό τοπίο με τις 91 διαδρομές όλων των βαθμολογιών, κάνει τη Λαγκάδα να συγκαταλέγεται στα 5 καλύτερα αναρριχητικά πεδία της χώρας. Συνεχείς εργασίες συντήρησης πραγματοποιούνται, τόσο από τον ΕΟΣ Σπάρτης, όσο και από ιδιώτες αναρριχητές, ενώ διατίθεται καταφύγιο και τουαλέτα. Η στάθμευση των αυτοκινήτων, πραγματοποιείται καθ΄υπόδειξη των σχετικών πινακίδων. Ακριβώς απέναντι, ξεκινά μονοπάτι και, μόλις μετά από τρία λεπτά περπάτημα, καταλήγει στα δύο πρώτα πεδία,στο «Αλώνι» και στις «Πετσάνες», κοσμημένα με 55 συνολικά διαδρομές. Επάνω στο δρόμο 150 μέτρα, με το αυτοκίνητο πιο κάτω, συναντά κανείς το μικρότερο, τη «Στάνη», με 4 διαδρομές και  κατόπιν χωματόδρομου 50 μέτρων από το σημείο, εμφανίζεται η ωραία κοίτη του φαραγγιού, με τον χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων.

Anarichitiko_Parko_Lagadas_02

Μόλις δύο λεπτά περπάτημα προς τα αριστερά, το μονοπάτι περνά από την «Τουρλίτσα», με 11 διαδρομές και ακριβώς στην ίδια απόσταση πιο κάτω, ξεκινά το νεότερο και πολύ σημαντικό πεδίο της Λαγκάδας, το «Σπλιθάρι», με άλλες 21 διαδρομές. Γνωρίζοντας πως όλα τα προαναφερθέντα απλώνονται σε υψόμετρο 800 μέτρων είναι προφανές πως η αναρρίχηση θεωρείται δύσκολη έως και ακατόρθωτη την περίοδο του Χειμώνα, με το διάστημα από αρχές Απριλίου έως και μέσα Νοεμβρίου, να αποτελεί την ιδανικότερη και ασφαλέστερη λύση. Επιπρόσθετα, το κάθε πεδίο βρίσκεται και σε διαφορετικό προσανατολισμό, πράγμα που κάνει την αναρρίχηση ιδιαίτερα απολαυστικήκατά τους θερινούς μήνες.
Ο ΕΟΣ Σπάρτης έχει μεριμνήσει για την ξυλοκατασκευή ενός μικρού αλλά αρκετά πρακτικού καταφυγίου, γνωστό ως «Σπιτάκι της Λαγκάδας», στο οποίο πραγματοποιήθηκε συντήρηση το Καλοκαίρι του 2012, από πιστούς φίλους του πάρκου. Είναι χωρητικότητας 7 ή 8 ατόμωνκαι δεν διαθέτει ρεύμα, νερό ή έτοιμα κρεβάτια. Όλα όμως τα πεδία παρέχουν άφθονο χώρο για αντίσκηνα, είναι καλά ασφαλισμένα, με τις διαδρομές να διαθέτουν μόνιμα ρελέ και εκτός από δύο, όλα τα υπόλοιπα είναι μιας σχοινιάς.

Σημείωση: Πριν ξεκινήσετε απαιτείται η εισοποίηση προς τον ΕΟΣ Σπάρτης – Τηλ.επικ: +30 27310 22574 – mail: eosspa@otenet.gr