Τοπικά Προϊόντα

Ανακαλύψτε την Σπάρτη
Elia_Local_Products_01

Το χρυσάφι της Λακωνικής Γής. Η ελιά είναι ένα από τα κύρια προϊόντα της Σπαρτιατικής (και γενικότερα της Λακωνικής) Γης. Το μικροκλίμα και το έδαφος της περιοχής ενδείκνυνται για την καλλιέργεια πολλών ποικιλιών ελιάς και την παραγωγή εξαιρετικού ελαιόλαδου. Χαρακτηριστικό είναι ότι κάθε καλοκαίρι διοργανώνεται στη Σελασία η Γιορτή Ελιάς και Λαδιού, ενώ στη Σπάρτη βρίσκεται και το ένα από τα δύο στην Ελλάδα Μουσεία της Ελιάς και του Ελληνικού Λαδιού.

Orange_Local_Products_01

Οι πορτοκαλεώνες της Σπάρτης αγκαλιάζουν την κοιλάδα του Ευρώτα και την Άνοιξη πλημμυρίζουν τον αέρα με τη χαρακτηριστική τους ευωδία. Τα πορτοκάλια, και γενικότερα τα εσπεριδοειδή, της Λακωνίας είναι εξαιρετικά, γνωστά για την ποιότητάς στην Ελλάδα και όλο τον κόσμο. «Της Σπάρτης οι πορτοκαλιές χιόνι, λουλούδια του Έρωτα άσπρισαν απ’ τα λόγια σου, γείρανε τα κλαδιά τους….» Νικηφόρος Βρεττάκος

Wine_Local_Products_01

Τα αμπέλια καλλιεργήθηκαν στην περιοχή από παλιούς καιρούς. Σήμερα, και με τις βιολογικές καλλιέργειες να κερδίζουν συνεχώς έδαφος, μικρές και μεγαλύτερες επιχειρήσεις παράγουν πολλές ποικιλίες κρασιών με αξιοσημείωτες διακρίσεις.

Honey_Local_Products_01

Μέλι παράγεται σε ολόκληρο το Δήμο Σπάρτης. Τα εσπεριδοειδή στα πεδινά, τα κωνοφόρα στα ορεινά, τα ταπεινά αρωματικά φυτά του Ταϋγέτου και του Πάρνωνα, προσδίδουν στο μέλι της περιοχής ιδιαίτερη ποιότητα, γεύση και άρωμα.

Chestnuts_Local_Products_01

Στους ορεινούς οικισμούς του Δήμου παράγονται εξαιρετικής ποιότητας κάστανα και καρύδια, ενώ στην Άρνα διοργανώνεται κάθε χρόνο η «Γιορτή Κάστανου».

Syglino_Sausage_Local_Products_01

Το σύγλινο Μάνης (παστό κρέας και λουκάνικο) είναι χοιρινό κρέας καπνισμένο συνήθως με σχίνα και κέδρο, αρωματισμένο με πορτοκαλόφλουδα και διατηρημένο στο ίδιο του το λίπος (γλίνα), απ’ όπου παίρνει και την ονομασία του. Σήμερα, παρασκευάζεται και συσκευάζεται από επιχειρήσεις και κρεοπωλεία με σύγχρονες ευέλικτες μεθόδους, αλλά με την ίδια γεύση και ποιότητα.

Trout_Salmon_Local_Products_01

Στα βόρεια διαμερίσματα του Δήμου, όπου το νερό είναι άφθονο, υπάρχουν εγκαταστάσεις ιχθυοκαλλιέργειας. Εκεί, από τοπικές επιχειρήσεις, παράγεται, και διανέμεται σε όλη την Ελλάδα, καπνιστή πέστροφα και σολομός εξαιρετικής ποιότητας.

Local_Cuisine_Local_Products_01

Η μαγειρική στην περιοχή της Σπάρτης (και γενικότερα της Λακωνίας) έχει δεχτεί σημαντικές αλλαγές με το πέρασμα του χρόνου. Διατηρούνται όμως ζωντανοί πολλοί παραδοσιακοί τρόποι για τη συντήρηση των τροφίμων, όπως το παστό χοιρινό (σύγλινο) με πορτοκάλι.