Σπάρτη

Ανακαλύψτε την Σπάρτη / Σύγχρονη Πόλη

Περιγραφή

Η σύγχρονη Σπάρτη, πρωτεύουσα του Νομού Λακωνίας είναι χτισμένη στις ανατολικές υπώρειες του Ταϋγέτου, στην ευρύτερη περιοχή της κοιλάδας του Ευρώτα. Βρίσκεται στην ίδια θέση με την αρχαία πόλη. Η πεδιάδα που απλώνεται γύρω της είναι καταπράσινη από ελιές, πορτοκαλιές, λεμονιές, μουριές και άλλα δέντρα. Στα νοτιοδυτικά υψώνεται το όρος Ταΰγετος με τις πανύψηλες κορυφές και την άγρια ομορφιά του. Στα ανατολικά της πόλης βρίσκεται η οροσειρά του Πάρνωνα, που είναι κατάφυτη από έλατα και άλλα δέντρα.

Οι απαρχές της σύγχρονης Σπάρτης τοποθετούνται στις 20 Οκτωβρίου 1834, όταν ο βασιλιάς Όθωνας υπέγραψε το διάταγμα για την οικοδόμησή της. Οι Βαυαροί πολεοδόμοι με τον Fr. Stauffert επικεφαλής, σχεδίασαν μια πόλη 100.000 κατοίκων με βάση το νεοκλασικό μοντέλο.

Η Σπάρτη παραμένει και σήμερα μια πόλη με καλή ρυμοτομία, δενδροφυτεμένους, φαρδείς δρόμους και μεγάλες πλατείες, ενώ πολλά από τα παλιά κτίρια της διατηρούνται σε άριστη κατάσταση. Αποτελεί οικονομικό, διοικητικό και πολιτιστικό κέντρο της Λακωνίας. Στην ανάπτυξή της συμβάλλει καθοριστικά η λειτουργία δύο σχολών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και ενός τμήματος Τ.Ε.Ι. Στο κέντρο της σύγχρονης πόλης εντυπωσιάζει τον επισκέπτη η μεγάλη πλατεία, στην οποία δεσπόζει το επιβλητικότερο νεοκλασικό της Σπάρτης, το Δημαρχείο, κτίριο του 1909 που φέρει την υπογραφή του αρχιτέκτονα Γ. Κατσαρού.

Video

Το ένδοξο παρελθόν της και η κοντινή απόσταση από το βυζαντινό Μυστρά τραβούν την προσοχή πολλών επισκεπτών καθιστώντας την αξιόλογο τουριστικό προορισμό.

Το όνομα της Σπάρτης είναι παγκόσμια γνωστό λόγω της μακραίωνης ιστορίας της. Ακόμα και σήμερα αποτελεί σύμβολο ηρωισμού και αυτοθυσίας αλλά και του λιτού τρόπου ζωής.