Μυστράς

Ανακαλύψτε την Σπάρτη / Σύγχρονη Πόλη

Περιγραφή

O ιστορικός τέως Δήμος Μυστρά ιδρύθηκε το 1999, με έδρα τη Μαγούλα και έμβλημα το δικέφαλο αετό και τον Κ. Παλαιολόγο.. Περιλαμβάνει τις πρώην κοινότητες Αγίας Ειρήνης, Αγίου Ιωάννη, Αναβρυτής, Λογγάστρας, Μαγούλας, Μυστρά, Παρορείου, Σουστιάνων και Τρύπης.

Η Δημοτική ενότητας Μυστρά, μεταξύ Ταϋγέτου και πεδινών οικισμών, προσφέρει στους επισκέπτες του ολόκληρο το χρόνο τη δυνατότητα ανάπαυσης και αναψυχής.

Στην Αναβρυτή, στο νεοκλασικό κτίριο του παλιού Δημοτικού Σχολείου, στεγάζεται βοτανικό και γεωλογικό μουσείο και λειτουργεί φωτογραφική έκθεση της ενδημικής χλωρίδας του Ταϋγέτου και των πετρωμάτων του. Ο οικισμός της αποτελεί ορμητήριο για περιήγηση του Ταϋγέτου. Από εδώ ξεκινούν τα μονοπάτια προς το καταφύγιο (Ε4), προς Μυστρά, προς Άγ. Ιωάννη και Ταϋγέτη. Από το Παρόρι ξεκινά μονοπάτι προς την Παναγία Λαγκαδιώτισσα (15 λεπτά της ώρας), περίφημη εκκλησία μέσα σε σπηλιά, και προς τη Μονή Φανερωμένης. Από το Μυστρά ξεκινά θαυμάσια διαδρομή προς Πικουλιάνικα, Ταϋγέτη αλλά και προς τον Άγιο Ιωάννη των Βουβάλων στο Νέο Μυστρά (10 λεπτά από την πλατεία).

Video

Είναι επιβεβλημένη η επίσκεψη στον Καιάδα και η περιπατητική διαδρομή στο χώρο του Σαϊνοπουλείου Θεάτρου, όπου ετοιμάζεται και η κατασκευή αθλητικού κέντρου. Εξαιρετική η περιήγηση στις πηγές της Τρύπης (Καρβασαράς, Βασιλονέρι και πηγές Κνακίωνα όπου και η Μονή του Αϊ-Γιαννάκη) και στο Αναρριχητικό Πάρκο Λαγκάδας. Επίσης στην Αγ. Ειρήνη το βυζαντινό γεφύρι του Αϊ-Σώστη και οι 4 νερόμυλοι, στη Λογγάστρα τις βυζαντινές εκκλησίες Ταξιαρχών, Παναγίας και Αϊ-Νικόλα και στους Σουστιάνους το φαράγγι της Νεράιδας, τις σπηλιές Κουμουνδούρου και την πανέμορφη εκκλησία του Αϊ-Νικόλα.