Καρυές

Ανακαλύψτε την Σπάρτη / Σύγχρονη Πόλη

Περιγραφή

Οι Καρυές, μια από τις δύο κοινότητες του νομού, βρίσκονται στη βορειοανατολική Λακωνία, χτισμένες στους πρόποδες του Πάρνωνα σε υψόμετρο 950μ πνιγμένο στις καστανιές και καρυδιές.

Η περιοχή κατοικείται από την αρχαιότητα, ήταν μάλιστα προπύργιο των Σπαρτιατών με τη θέση του αρχαίου οικισμού να τοποθετείται βόρεια από το σύγχρονο χωριό. Αρχικά ήταν πόλη αρκαδική, μετά όμως πέρασε στους Λακεδαιμονίους. Η πόλη ήταν γνωστή από τον ιερό περίβολο της Αρτέμιδος και των Νυμφών. Η Άρτεμις ονομαζόταν Καρυάτις και το άγαλμά της βρισκόταν στο ύπαιθρο. Προς τιμήν της χόρευαν οι νέες παρθένες, οι Καρυάτιδες, που έδωσαν την έμπνευση και αποτέλεσαν τα πρότυπα για τα ομώνυμα αγάλματα τα οποία στηρίζουν το θριγκό πολλών οικοδομημάτων αντί για κίονες. Στις Καρυές υπάρχουν αντίγραφα των Καρυάτιδων από το Ερέχθειο της Ακρόπολης. Στη βυζαντινή περίοδο ονομάστηκε Αράχωβα και κράτησε αυτή την ονομασία μέχρι τον 20ό αιώνα. Οι κάτοικοί της διακρίνονταν για το ανεξάρτητο πνεύμα τους, πήραν μέρος στην Επανάσταση του 1821 και πυρπολήθηκαν από τον Ιμπραήμ. Πολέμησαν και κατά των Γερμανών, οι οποίοι κατέστρεψαν το χωριό καίγοντάς το. Μετά τον εμφύλιο άρχισε η παρακμή της άλλοτε ανθηρής κοινότητας.

Video

Σήμερα έχει 927 κατοίκους, που ασχολούνται με την κτηνοτροφία, τη μελισσοκομία και τη γεωργία (καλλιεργούν κυρίως καστανιές και καρυδιές). Επίσης παράγονται καλά τοπικά τυριά. Υπάρχει δραστήριος αγροτικός σύλλογος, κτηνοτροφικός συνεταιρισμός και ομάδα παραγωγών επεξεργασίας και τυποποίησης κάστανων. Έχει ενταχτεί σε πρόγραμμα ανάπτυξης αγροτουρισμού ήπιας μορφής. Εκτός από τις ταβέρνες του χωριού, υπάρχουν και τρεις ξενώνες που λειτουργούν όλο το χρόνο. Οι Καρυές είναι ο ιδανικός τόπος για να ξεκινήσει κανείς πεζοπορικές εξερευνήσεις στα μονοπάτια του Πάρνωνα. Άλλωστε από εδώ περνάει το ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4. Στις 26-27 Ιουλίου οργανώνεται και με τη συνδρομή του πολιτιστικού συλλόγου μεγάλο πανηγύρι, στο οποίο παίρνει μέρος το τοπικό μουσικό συγκρότημα.

Ο οικισμός με τα παραδοσιακά σπίτια και την γραφική πλατεία με τον αιωνόβιο πλάτανο, σε συνδυασμό με τους πολύ φιλόξενους κατοίκους, το γύρω δάσος του Πάρνωνα με τις καταπληκτικές εναλλαγές των χρωμάτων του ανάλογα με την εποχή του χρόνου, η ύπαρξη ωραιότατων καταλυμάτων και εξαιρετικού φαγητού με παραδοσιακά προϊόντα, αποτελούν φιλόξενο πόλο έλξης για κάθε επισκέπτη, ντόπιο ή ξένο που θα θελήσει να ανακαλύψει τις κρυφές ομορφιές του και θα κάνουν κάθε μέρα της διαμονής του αξέχαστη.