Φάρις

Ανακαλύψτε την Σπάρτη / Σύγχρονη Πόλη

Περιγραφή

Η Δημοτική ενότητα Φάριδος περιλαμβάνει τα χωριά: Ξηροκάμπι , Άγ. Χριστόφορο, Ανθοχώρι, Ανώγεια, Αρκασάδες, Άρνα, Βασιλική, Βάρδα, Γοράνους, Καμίνια, Διπόταμα, Καβουράκι, Κρυονέρι, Κυδωνιά, Κυδωνίτσα, Λεύκη, Λευκόχωμα, Λιαντίνα, Νιχώρι, Παλαιοπαναγιά, Παλαιοχώρι, Πενταυλούς, Πολοβίτσα, Ποταμιά, Σπαρτιά, Σωτήρα, Τόριζα, Τραπεζοντή.

Εκτείνεται στην καρδιά του κεντρικού ανατολικού Ταϋγέτου. Αξιοθέατα: το αρχαίο γεφύρι (χτισμένο το 50 π.Χ.), ο Πύργος Λιακάκου, ο μεσαιωνικός οικισμός της Κουμουστάς (υψόμ. 750) με πέντε βυζαντινές εκκλησίες, τρεις εκκλησίες στο Ξηροκάμπι, η δασική περιοχή Πενταυλοί (υψόμ. 1200) συνέχεια του θαυμαστού φαραγγιού Ανακώλου, ο ορεινός οικισμός της Τόριζας και το ορειβατικό Καταφύγιο (υψόμ. 1550) ορμητήριο για την ανάβαση στην κορυφή. Στην περιοχή Γοράνων υπάρχει ο Πύργος Γιατράκου και ένα αρχαίο λατομείο με την ονομασία “Γυναίκα”. Κοντά στη Σπαρτιά βρίσκεται η σπηλιά του Κωσταντή Κολοκοτρώνη, πατέρα του Θεόδωρου, που σκοτώθηκε εκεί.

Η Δημοτική ενότητα, μαζί με τους τέως Δήμους Σπάρτης και Μυστρά, έχει υλοποιήσει το πρόγραμμα για την “Προστασία-διαχείριση και ήπια τουριστική αξιοποίηση Ταϋγέτου”, με παρεμβάσεις στη βελτίωση των μονοπατιών και στη δημιουργία κέντρων ενημέρωσης των επισκεπτών.

Video

Αξιόλογη είναι η παραγωγή ελαιολάδου, στο οποίο είναι αφιερωμένες οι εκδηλώσεις “Ελαιοφόρια” που προβάλλουν την ελιά και τον πολιτισμό της.

Πολλές εκδηλώσεις γίνονται και στην πανέμορφη πλατεία της Άρνας με τον αιωνόβιο πλάτανο. Κάθε Οκτώβριο γίνονται και ποδηλατικοί αγώνες. Το 2002 εγκαινιάστηκε στο Ξηροκάμπι πέτρινο αμφιθέατρο, όπου γίνονται υπαίθριες εκδηλώσεις.