Εκδηλώσεις

Ο γύρος της Σπάρτης αποτελεί..

Κάθε καλοκαίρι στο χώρο του Σαϊνοπούλειου Αμφιθέατρου λαμβάνει χώρα το «Πολιτιστικό Καλοκαίρι», μια σειρά πολιτιστικού ενδιαφέροντος εκδηλώσεων που περιλαμβάνει θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες και άλλα ανάλογα δρώμενα.

Το Σπάρταθλον είναι ένας ιστορικός υπερμαραθώνιος που λαμβάνει χώρα στο τέλος του Σεπτέμβρη κάθε χρόνο στην Ελλάδα. Είναι ένας από πλέον δύσκολους αγώνες υπεραποστάσεων παγκοσμίως και παράλληλα πολύ μεγάλου ενδιαφέροντος λόγω του ιστορικού του υπόβαθρου.

Κάθε καλοκαίρι, το πρώτο Σαββατοκύριακο του Αυγούστου διεξάγεται στη Σελάσία, στη Δημοτική Ενότητα Οινούντος, η Γιορτή Ελιάς και Λαδιού. Η Γιορτή στοχεύει στην προβολή και προώθηση του λακωνικού ελαιολάδου και της λακωνικής ελιάς, καθώς και στην πολιτιστική ανάπτυξη της περιοχής.

Κάθε χρόνο, από τις 26 Αυγούστου έως τις 2 Σεπτεμβρίου, λειτουργεί το μεγάλο Πανηγύρι του Μυστρά, όπου έμποροι και μικροπωλητές απ’ όλη την Ελλάδα συγκεντρώνονται και πουλάνε τα εμπορεύματά τους.

H «Γιορτή του Κάστανου» διοργανώνεται κάθε χρόνο στην Άρνα τις τελευταίες μέρες του Οκτωβρίου. Πρόκειται για ένα 3ήμερο φεστιβάλ, που συνδυάζει καλλιτεχνικά δρώμενα με πλούσια και καλαίσθητη υπαίθρια αγορά.

Ο Δήμος Σπάρτης, αποτίοντας φόρο τιμής στον τελευταίο Βυζαντινό Αυτοκράτορα Κωνσταντίνο Παλαιολόγο, Δεσπότη του Μυστρά, που έμελλε να συνδέσει αιώνια τη μοίρα και το όνομά του με την Άλωση της Βασιλεύουσας το 1453 και στους μαζί με αυτόν πεσόντες, διοργάνωνει κάθε χρόνο στην επέτειο της Άλωσης κύκλο θρησκευτικών – αθλητικών – πολιτιστικών εκδηλώσεων, που λαμβάνουν χώρα στην ιστορική έδρα του Δήμου τον Μυστρά, στην πόλη της Σπάρτης  και στον Αρχαιολογικό Χώρο του Μυστρά.

Ο Ημιμαραθώνιος Πάρνωνα «ΤΑ ΚΑΡΥΑΤΕΙΑ» είναι ένας ορεινός αγώνας αντοχής 20,3 χιλ. που λαμβάνει χώρα στις αρχές κάθε καλοκαιριού στις Καρυές Λακωνίας, στη μνήμη του ευεργέτη Γεωργίου Θ. Σκιούρη, με επιδίωξη να προστίθεται στο καλεντάρι όλο και περισσότερων αθλητών και αθλούμενων. Οι Καρυές έχοντας ανθρώπους φιλόξενους, με όραμα και μεράκι για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό και ένα δραστήριο αθλητικό σύλλογο, τον «Α.Σ. ΚΑΡΥΑΤΗ», εξασφαλίζουν κάθε χρόνο όλα τα εχέγγυα για την επιτυχία της διοργάνωσης.